Wisselexpositie
De Tweede wereldoorlog in kleur
De Tweede Wereldoorlog in kleur. Dat is de titel van de bijzondere expositie, die tot 10 november te zien is in het museum Cultuurforum Aardenburg.
Altijd is de Tweede Wereldoorlog een collectieve herinnering in zwart-wit geweest. Dankzij het werk van Jakob Lagerweij uit Wilp – één van de beste colouristen ter wereld – is daar verandering in gekomen. Hij heeft de jaren ’40-’45 van een extra dimensie voorzien door handmatig meer dan duizend beelden kleur te geven. Aan het waarheidsgetrouw bewerken van één foto is hij soms meerdere dagen bezig. Dat werk is nationaal en internationaal opgevallen. Voor uitgeverij KICK was het in 2022 een reden om dit werk in een serie van 4 luxe boeken uit te geven. Bij aankoop van de vier delen is nu ook een luxe bewaarcassette beschikbaar, voor de all-in prijs van €119,99. Verkrijgbaar in onze museumwinkel tijdens de expositie.
Reizende foto-expositie
KICK heeft dit project met een grote ondersteuning van DPG Media als grootste dagbladenuitgever in Nederland gerealiseerd. Het werk van Jakob Lagerweij is voorzien van teksten van de hand van de journalisten Ad van Liempt – op het gebied van de Tweede Wereldoorlog via boeken en tv-producties het ‘journalistiek geweten’ in Nederland – Jaap Visser en Matty Verkamman.
Door het opvallende succes van de boekenreeks ‘WO2 in kleur’, hebben KICK uitgevers en DPG besloten een ‘reizende’ foto-expositie van het werk van Lagerweij in heel Nederland te laten zien.
Nationaal en internationaal
De beelden die tijdens de expositie worden getoond, zijn nationaal en internationaal van karakter. Ze worden voorafgegaan door beeld uit de Eerste Wereldoorlog, de ontwikkelingen in het Duitsland van de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw, uitmondend in de eerste oorlogsinval op 1 mei 1939 in Polen. Foto’s zijn ook te zien van de inval van Duitsland in Nederland op 10 mei 1940, met indrukwekkende beelden van de aanval op het vliegveld Waalhaven, de strijd op 14 mei 1940 aan de oevers van de Maas bij het Boerengat en de Duitsers er tegenover op het Noordereiland. Nog geen half uur na het maken van die foto barstte het bombardement los op de binnenstad van Rotterdam. Van dat bombardement is een bijzondere foto in kleur te zien op de expositie.
De expositie laat veel aspecten van de Tweede Wereldoorlog zien en alles in fascinerende kleuren: de korte strijd in Nederland op diverse plekken, de poging van Duitsland om in het tweede deel van 1940 Nederland op een soepele manier in het Derde Rijk te voegen, het verzet in Nederland, de landverraders ook, de internationale strijdtonelen op alle continenten – op de grond, ter zee en in de lucht. De hel van de concentratiekampen, met hiervoor het leven voor de holocaustslachtoffers in het doorgangskamp Westerbork, de Jodenvervolging, de Februaristaking, de bevrijding met het feest en de (bijltjesdag)excessen. De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. In deel 4 van de boekenreeks ‘WO2 in kleur’ is de geschiedenis van Nederlands-Indië en Indonesië doorgetrokken tot 1947.
West-Zeeuws-Vlaanderen tijdens WOII
Wil je meer weten over de impact van de Tweede Wereldoorlog op West-Zeeuws-Vlaanderen? Koop dan het boek ‘De ketens verbroken’ van Historicus André Bauwens en Geert Stroo. Nu voor de speciale prijs van €19,95.
In De ketens verbroken komen verschillende aspecten van de bezetting en bevrijding van West-Zeeuws-Vlaanderen aan de orde: de meidagen van 1940, de toenemende Duitse repressie, dwangarbeid en de tewerkstelling, het verzet, de lotgevallen van burgers tijdens de bevrijding, het militair gezag daarna en de hulpverstrekking via het Rode Kruis om de eerste nood te lenigen. Ondanks alle leed en ellende wist de streek zich te herstellen. Luctor et emergo, ik worstel en kom boven.
In dit boek staan de streekbewoners centraal en is er door de schrijvers gebruik gemaakt van nieuw en ongepubliceerd bronmateriaal. Nieuwe inzichten verzekerd!