Nu te zien bij Cultuurforum Aardenburg: prins Maurits en de verovering van West-Zeeuws-Vlaanderen
Te bezoeken vanaf 29 april tot en met 31 augustus 2025 

Dit jaar herdenken we in Zeeuws-Vlaanderen de 400-jarige sterfdag van prins Maurits van Nassau (1567-1625). Met name zijn cruciale rol in de bevrijding of verovering van Zeeuws-Vlaanderen, het is maar van welke kant je het bekijkt. Als befaamd strateeg voerde hij diverse, soms langdurige, belegeringen uit, om Zeeuws-Vlaamse steden als Axel, IJzendijke, Aardenburg en Sluis in het toenmalige graafschap Vlaanderen te bevrijden van het Spaanse juk. De Staats-Spaanse linies, een stelsel van militaire verdedigingslinies, ontstaan tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648)  vormen daarvan heden ten dage nog het bewijs. Naast militaire hervormer, zag hij zichzelf, als het hoofd van het huis Oranje-Nassau, ook als beschermer van het gereformeerde geloof.

Prins, stadhouder en strateeg
Maurits was prins, stadhouder en strateeg. Als prins, en zoon van Willem van Oranje, genoot hij een gedegen opleiding aan diverse universiteiten met bekende leermeesters als Simon Stevin. Deze opleidingen en zijn passie voor de krijgskunst legden de basis voor zijn hervormingen van het Staatse leger, samen met zijn neef Willem Lodewijk, en zijn latere militaire successen.
Als stadhouder bemoeide hij zich vooral met het leger. Hij steunde in de oorlog tegen Spanje op het politiek leiderschap van landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt. Later kwam het tot een breuk met Van Oldenbarnevelt vanwege een religieus conflict, wat uiteindelijk leidde tot diens onthoofding.
Zijn militaire zegetochten begonnen en eindigden in Zeeuws-Vlaanderen met de verovering van Axel (1586) en de inname van Sluis (1604). Hij vond in de generaals Alexander Farnese, hertog van Parma, en markies Ambrogio Spinola aan Spaanse zijde uiterst bekwame tegenstanders.

Maurits in Aardenburg
In Cultuurforum Aardenburg wordt het verhaal verteld van de verovering van West-Zeeuws-Vlaanderen in 1604 door de troepen van Maurits. Een stripverhaal toont het verloop van de veldtocht via Oostende, het Zwarte Gat, Cadzand, Oostburg tot aan de verovering van het fort IJzendijke. Aardenburg, grotendeels verlaten door haar inwoners, volgde. Met het beleg en de verovering van Sluis was zijn zegetocht voltooid. Een gordel van forten en versterking van de vestingwallen van de bevrijde steden moesten ervoor zorgen dat het herveroverde gebied werd behouden.

Bezoek de tentoonstellingen met een leuke korting voor het hele gezin!
Wil je alle tentoonstellingen in Zeeuws-Vlaanderen bezoeken met het hele gezin? Koop dan een gezinskaart en profiteer van een leuke korting. Voor slechts €35,00 euro bezoek je met 4 personen niet alleen alle Maurits tentoonstellingen, maar heb je ook toegang tot alle vaste tentoonstellingen van de deelnemende musea. Met wie plan jij een reis door de Zeeuws-Vlaamse geschiedenis?

Wil je meer weten over de Maurits tentoonstellingen of de familiekaart? Klik hier of kom langs in ons museum. Wij vertellen je graag meer!