💛 𝗢𝗡𝗭𝗘 𝗠𝗨𝗦𝗘𝗔 

𝗗𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗯𝗼𝗿𝗴𝗲𝗻 𝗲𝗿𝗳𝗲𝗻𝗶𝘀 𝘃𝗮𝗻 𝗔𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻𝗯𝘂𝗿𝗴
Lange tijd werd gedacht dat er tijdens de vroege middeleeuwen (500 – 950 na Christus) weinig tot geen bedrijvigheid in de regio Aardenburg was. Dante de Ruijsscher, archeoloog sinds 2017, denkt daar echter anders over en wijdt er nu zijn doctoraatsonderzoek aan.
 

Dante: “Archeologische vondsten rondom het castellum tonen overduidelijk aan dat er in de vroege middeleeuwen in Aardenburg wel degelijk activiteiten plaatsvonden. Doorheen de geschiedenis zie je vaak mensen die naar de ruïnes van Romeinse forten trekken, omdat deze gezien werden als een symbool van macht”. 

𝗠𝗶𝗱𝗱𝗲𝗹𝗲𝗲𝘂𝘄𝘀𝗲 𝗺𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿𝗶𝗲𝘀 𝗼𝗻𝘁𝗵𝘂𝗹𝗱
“In het castellum hebben we graven ontdekt met skeletten en grafgiften uit de Merovingische periode (450-750 n.Chr.). In die periode werden voorwerpen meegegeven aan de overledenen, waaronder aardewerk, mantelspelden en munten. De vijfknoppenfibula, een mantelspeld die hier is opgegraven, is kenmerkend voor het gebied tussen de Seine en de Rijn in de eerste helft van de 6de eeuw.”
 

Ook zijn er voorwerpen uit de Karolingische periode (750-950 n. Chr.) opgegraven. Dante: “We hebben vastgesteld dat in die periode een gracht rond het castellum werd gegraven. De opgegraven aarde werd gebruikt als ophoging binnen het castellum. In deze ophoging werden later allerlei aardewerken voorwerpen ontdekt die refereren aan deze tijdsperiode. Zelfs het gedumpte afval in een dichtgegooide waterput vertellen ons over de activiteiten tijdens die periode.”
 

De resultaten van Dantes onderzoek dienen straks als basis voor een permanente tentoonstelling in het Cultuurforum Aardenburg. Jill: “We hopen dit tegen 2025 te realiseren. Het zal helaas dus nog even duren voordat deze schatten uit de middeleeuwen bewonderd kunnen worden.”