Archeologiedag

Zaterdag 16 november

Op zaterdag 16 november nemen we het hele gezin mee op een reis door de tijd, waarbij we jullie de fascinerende wereld van de archeologie van dichtbij laten ontdekken en beleven. Bekijk het hele programma hieronder en schrijf je snel in voor de gratis activiteiten, want vol = vol.

Pop-up tentoonstelling ‘de Tuin van het Verleden’ 
🕘 Tijd: 09.00 – 16.00 uur
🏺Raakvlak (BE)

Ben je nieuwsgierig naar het verborgen verleden onder onze voeten? Wat vertelt archeologie ons over ons verleden, heden en toekomst? Stap in de schoenen van een archeoloog en beleef een avontuur door de tijd in het  archeologie pop-uphuis, de ‘Tuin van het Verleden’.

Wat is er te zien? 

  • Een grote zoektekening, getiteld ‘De Wereld van de Archeoloog’, neemt je mee op een visuele reis door de opwindende ontdekkingen en het dagelijkse werk van archeologen. Zoek en vind de verborgen schatten en leer spelenderwijs over het verleden.
  • Ontmoet de Homo Archaeologicus met prachtige posters, en leer meer over het werk van een archeoloog.
  • Een doos met archeologische vondsten, compleet met kleine vondstenkaartjes die uitleg geven over elk object. Een tastbare manier om de geschiedenis tot leven te brengen en te begrijpen hoe archeologen werken.
  • Waarom is archeologie zo belangrijk? Ontdek het met een informatieve video. Deze film legt uit waarom archeologie essentieel is voor het begrijpen van onze geschiedenis en cultuur.
  • Leer de geheimen van dateringstechnieken met de poster ‘Hoe weet de archeoloog hoe oud iets is?’. Een boeiende uitleg over de methoden die archeologen gebruiken om de leeftijd van vondsten te bepalen.

Unieke Romeinse vondsten uit Oudenburg
🕘 Tijd: 09.00 – 16.00 uur
🏛️ het Romeins Archeologisch Museum Oudenburg

In samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed Brugge en het Romeins Archeologisch Museum (RAM) Oudenburg presenteren we een exclusieve tentoonstelling die je niet wilt missen.

Dit weekend krijg je de kans om een bijzonder item uit de collectie van het RAM te bewonderen: een Romeinse dakpan met een unieke stempel, gevonden tijdens een opgraving in 2023. Deze stempel is identiek aan die in Aardenburg en vormt het eerste tastbare bewijs dat Aardenburg en Oudenburg tot dezelfde civitas behoorden in de Romeinse tijd. Dit is een unieke vondst, waarvan er slechts één exemplaar bestaat!

Daarnaast wordt er een speciale vitrine ingericht met vondsten van inwoners, waardoor je een nog beter beeld krijgt van het leven in deze historische regio.

Laat je vondst determineren door archeologen 
🕘 Tijd: 9.00-12.30 en 13.00-16.00
🎓 archeologen van de Universiteit Gent en Artefact!

Breng je eigen vondst mee naar het museum en laat hem onderzoeken door onze experts. Is het een gewone scherf of een stukje geschiedenis? Welke tijdperk behoort dit aardewerk toe? Is dit een Romeinse fibula of een middeleeuwse gesp? Onze archeologen, als ware detectives van het verleden, ontrafelen deze mysteries met passie en precisie.

Een team van 10 toegewijde specialisten staat klaar, elk met hun unieke expertise. Deze groep bestaat uit archeologen van de Universiteit Utrecht en professionals van Artefact, die samen een schat aan kennis en ervaring bieden.

Je mag je vondst gewoon weer mee naar huis nemen. Schrijf je snel in!

Speurtocht naar het Romeinse verleden van Aardenburg 
🕘 Tijd: 09.00 – 10.00
👨 👩👧👦 voor de hele familie (kinderen vanaf 12 jaar)
👥 Deelnemers: max 20
🏰 Gidsengilde Aardenburg

Weet jij alles over de Romeinen in Aardenburg? Dan dagen wij jou uit om mee te doen aan de speurtocht! Ga met het hele gezin op ontdekkingstocht door de stad en los alle raadsel op.

‘Voorwerpen van been uit Romeins Aardenburg’
🕘 Tijd: 10.00 – 10.30 u
👥 Deelnemers: max 50
🎓 lezing door Robert van Dierendonck, oud provinciaal archeoloog en vrijwilliger CFA

Tijdens de opgravingen in Aardenburg zijn in de Romeinse niveaus flink wat voorwerpen gevonden die gemaakt zijn van dierlijk bot, ivoor of gewei. Tot nu toe zijn deze niet of nauwelijks bestudeerd. Bij de nieuwe beschrijving en registratie van de in het museum tentoongestelde voorwerpen zijn nieuwe gegevens aan het licht gekomen, die het onderwerp vormen van de lezing.

‘Romeinse bewoning in de Zwinstreek: waarom vestigden de Romeinen zich in dit gebied?’ 
🕘Tijd: 11.30 – 12.15 uur
👥 Deelnemers: max 50
🎓 Lezing door Wim de Clercq, archeoloog, Universiteit Gent

Romeinse hapjes en bierproeverij!
🕘 Tijd: 12.00 – 16.00 uur
🏰  Historicus André Bauwens 

Tijdens je bezoek kun je Romeinse hapjes proeven, gemaakt door een vrijwilliger van ons museum, die je mee terugnemen naar de tijd van de Romeinen. Ook kun je genieten van bier uit Aardenburg, gebrouwen door Frank Schout van bierbrouwerij Rodanum. Laat je smaakpapillen verrassen door de unieke smaken van dit bier met een knipoog naar het Romeinse verleden (Rodanum Tripel Jules, Quadrupel Centurio, Ipa Aquila en het nieuwe biertje, Keizer Augustus). André Bauwens, historicus, zal iets vertellen over de geschiedenis van bierbrouwerijen in Aardenburg en de drinkgewoonten van de Romeinen.

Ga aan de slag als echte archeoloog
🕘 Tijd: 14.00 – 15.00
👧👦 Voor: Kinderen vanaf 6 jaar
👥 Deelnemers: max 10
🖼️ Juanita Kiburg van Artefact!

Ben jij tussen de 6 en 10 jaar oud en altijd al nieuwsgierig geweest naar wat er onder de grond verborgen ligt? Doe dan mee met onze spannende archeologische activiteit, georganiseerd door Juanita Kiburg van Artefact! 

Wat gaan we doen?

  • Veldkartering: We beginnen met het onderzoeken van een veld. Hier zoeken we naar voorwerpen aan de oppervlakte. Vind je iets? Zet er een vlaggetje bij!
  • Graven: Als er veel voorwerpen op één plek liggen, is het tijd om te graven. We leggen uit hoe dit proces werkt.
  • De stort: We maken een hoop zand waarin we wat dingen verstoppen. Deze hoop wordt gezeefd en je mag met een metaaldetector op zoek gaan naar metalen voorwerpen. 
  • Opgravingen: Tot slot mag je de vondst die je met je metaaldetector hebt gevonden houden. 

Kinderen kunnen daarna het museum bezoeken en daar ook Romeinse spelletjes spelen, een Romeinse boog bouwen of een speurtocht doen. 

‘Romeins en Middeleeuws (her-)gebruik van natuursteen in westelijk Zeeuws-Vlaanderen’
🕘 Tijd: 14.30 – 15.15 uur
👥 Deelnemers: max 50
🎓 lezing door Roland Dreesen, geoloog, Universiteit Gent

Recent geo-archeologisch onderzoek heeft nieuwe materiële bewijzen aangeleverd voor het Romeins, Bourgondisch en Hanze-verleden van Westelijk Zeeuws-Vlaanderen. In deze lezing wordt dieper ingegaan op de juiste geologische aard en vermoedelijke geografische herkomst van respectievelijk een Herculesbeeldje in Het Cultuurforum Aardenburg, merkwaardige bouwstenen in de St.Baafskerk van Aardenburg en de bonte verzameling hergebruikte ballastkeien in Sint Anna ter Muiden (Sluis).

Themawandeling ‘de Romeinen in Aardenburg’
🕘 Tijd: 15.30 – 17.00
👥 Deelnemers: max 20
🏰 Gidsengilde Aardenburg

Sluit je dag goed af en laat je door onze stadsgidsen rondleiden door de stad. Tijdens de wandeling doorkruis je het gebied van de voormalige Romeinse nederzetting. Beeldmateriaal van archeologische vondsten en reconstructies nemen je mee naar de tijd van de Romeinen in Aardenburg.

Demonstratie zoutzieden door de eeuwen heen (onder voorbehoud)
Het AWN Zeeland en West-Brabant, een vereniging van vrijwilligers in de archeologie, geeft een demonstratie zoutzieden. Al in de late ijzertijd en de Romeinse tijd werd zout gemaakt en ook in vroegmiddeleeuwse bronnen worden ‘zoutketen’ vermeld. De uitgestrekte zoute veengronden werden uitgebaat voor brandstof. De toenmalige bewoners van de Scheldedelta op de schorren staken plaggen in de vorm van briketten en legden die te drogen in de zon. Wil je meer weten over zoutzieden? klik dan hier.

Het programma eindigt om 16.00 uur

Let op: Voor de bovenstaande activiteiten in het dagprogramma dien je je vooraf in te schrijven in verband met het maximum aantal bezoekers of deelnemers. Schrijf je in met vermelding van de activiteit en met hoeveel personen ze willen deelnemen. Toegang is gratis.

Met dank aan
De archeologie dag wordt mede mogelijk gemaakt door de Zeeuwse gemeenten en de provincie Zeeland in het kader van de regeling Samen in Zee. Deze regeling is bedoeld om de culturele sector in Zeeland te versterken en toekomstbestendig te maken.

Tevens danken wij de gemeente Sluis, Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen, Universiteit Gent, Artefact!, AWN Zeeland West-Brabant, Agentschap Onroerend Erfgoed Brugge, RAM Oudenburg, Raakvlak en natuurlijk onze vrijwilligers van het museum en Gidsengilde Aardenburg en Raakvlak. Zonder hen was deze dag niet mogelijk geweest