Een nieuwe middeleeuwse tentoonstelling in Aardenburg én Sluis
De middeleeuwse geschiedenis van Sluis en Aardenburg is zowel interessant als belangrijk. Belangrijk omdat beide locaties een belangrijke stempel op de geschiedenis van de regio hebben gedrukt. Interessant hoe dat gebeurde: de natuur dwong de mens om zichzelf aan te passen aan het steeds veranderende landschap om te overleven. En dat is gelukt! Men overleefde niet alleen, maar floreerde er zelfs!
Cultuurforum Aardenburg en Belfort Sluis
Cultuurforum Aardenburg is een stap dichterbij het uitdragen van dit bijzondere en belangrijke verhaal aan inwoners en bezoekers van de regio. We doen dit niet alleen in Aardenburg, ook de tentoonstelling van museum Het Belfort krijgt een grondige update, én omdat de verhaallijnen op elkaar aansluiten, hebben de besturen van beide locaties besloten om er een gezamenlijk project van te maken.
Samenwerken met specialisten
De belangrijke middeleeuwse geschiedenis wordt momenteel in kaart gebracht door een werkgroep bestaande uit bestuursleden en vrijwilligers van beide musea, aangevuld met specialisten waaronder: historicus André Bauwens, archeologen Robert van Dierendonck en Dante de Ruijsscher en professor Wim de Clercq van Universiteit Gent.
Aannemer geselecteerd
In april werd na een selectieprocedure de opdracht voor de inrichting gegund aan het ontwerpbureau ‘Wondering’ uit Gent. Als de verhaallijnen en thema’s bekend zijn, gaat Wondering aan de slag met de conceptuele vormgeving van de nieuwe tentoonstellingen op beide locaties. Het verhaal wordt tezamen met visuals door Wondering gebundeld in een bidbook dat voor fondsenwerving gebruikt gaat worden.
Wondering opnieuw aan de slag in Sluis én Aardenburg
Een eerste reactie van zaakvoerster Laurence Rousseau: ‘Blij om terug te zijn! De bevestiging van de opdracht is de kroon op onze samenwerking met het enthousiaste team van het Cultuurforum. In 2013 werkten we voor het eerst in Sluis. Nu mogen we er een nieuwe beleving bedenken rond de rijke geschiedenis van de stad. In Aardenburg bouwen we verder aan het Cultuurforum: na het Gallo-Romeinse verhaal (een realisatie uit 2022) duiken we nu de Middeleeuwen in.’.
Bidbook voor fondsenwerving
Het ontwerp en de nieuwe inhoud moeten ervoor zorgen dat de verschillende dimensies van dit gedeelde verleden voor jong en oud opnieuw tot leven komen. Het is een kans om op een interactieve, familievriendelijke manier te laten zien waarom beide steden zich met andere (Zeeuws-) Vlaamse steden ontwikkelden tot belangrijke handelscentra in Europa.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes omtrent deze spannende ontwikkeling.
Wil je meedenken? Laat ons in de reacties weten welke middeleeuwse verhalen jij belangrijk vindt en hoe je ze zou laten zien in de nieuwe tentoonstellingen.
Deze tekst is een bijdrage van voorzitter Steve Martin.