‘Het zit een beetje tegen’, stelt Wethouder Cees Liefting.
Dat is inmiddels een understatement geworden. Binnenkort staat een overleg gepland met de gemeente Sluis om de huidige situatie te bespreken. We hopen op een positieve uitkomst zodat we, na alle obstakels te hebben getackeld, eindelijk van start mogen en vooral kunnen gaan. Hieronder kunt u het volledige artikel lezen dat vandaag is gepubliceerd in de PZC.

PZC Bob Maes 10-01-23, 16:28

Museum Aardenburg kostte een miljoen euro, maar is nog steeds niet open: ‘Heel frustrerend’

Cultuurforum Aardenburg blijft voorlopig een museum zonder stukken. De opening is al meerdere keren uitgesteld doordat de klimaatbeheersing niet in orde is. ,,Heel frustrerend”, zegt museumvoorzitter Steve Martin.

,,Wanneer we open kunnen? Dat weten we niet.” Steve Martin had normaliter al een jaar lang bezoekers in ‘zijn’ museum ontvangen, maar behoudens een rondleiding in mei vorig jaar, zijn de deuren van museum Cultuurforum Aardenburg nog immer gesloten. De eeuwenoude artefacten uit de Romeinse tijd overnachten nog altijd in het Zeeuws Archeologisch Depot in Middelburg. ,,Het is een museum zonder vondsten.”

Een nieuw museum in Aardenburg heeft heel wat voeten in de aarde gehad en de sage blijft maar voortduren. Op de website staat dat het dit voorjaar opent, maar of dat zal lukken? ,,We hebben het al drie keer moeten uitstellen.”

Binnen is het veertien graden

De vertraging komt doordat de klimaatbeheersing niet goed is. Die is van levensbelang om de eeuwenoude artefacten te conserveren. ,,Maar ook voor onze bezoekers”, zegt Steve Martin. ,,Het is buiten niet heel koud, maar momenteel is het in het museum 14 graden.”

Er ging al een hele geschiedenis aan vooraf. De Sluise gemeenteraad besloot zes jaar geleden tot de bouw van een opvolger voor het museum aan de Marktstraat, dat na vijftig jaar sterk was verouderd en te klein was geworden. Naast de Sint-Baafskerk werd een nieuwe stek gevonden. De bouw kostte een miljoen euro. De opening is daarna meerdere keren uitgesteld. Eind 2021 had het opgeleverd moeten zijn, maar daar ging een streep door. Ook de nieuwe datum medio september werd niet gehaald.

Vertraging door leveringsproblemen

Wethouder Cees Liefting zegt dat er ‘een heel lijstje aan uitdagingen’ is. ,,De klimaatbeheersing in enkele stolpen bleek niet in orde. De onderkant werd vochtig”, schetst hij een probleem. Ook ging het mis op het dak. Bij de installatie van een klimaatbeheersingskast werd verkeerd geboord, waardoor lekkages ontstonden. Uit een onafhankelijk onderzoek bleek bovendien dat het gebouw vochtproblemen heeft, bijvoorbeeld in de kelder waar de stookplaats van een Romeins badhuis is nagebootst. En dan kampen leveranciers ook nog eens met lange wachttijden waardoor vertraging ontstaat. ,,Het zit een beetje tegen.”

Toch heeft de wethouder ook goed nieuws. De provincie draagt 25.000 euro bij voor een lift. Liefting verwacht volgende maand meer te weten over een nieuwe openingsdatum. Het zou Steve Martin veel waard zijn. ,,Het is frustrerend voor ons. Het Kunstenfestival afgelopen zomer was voor ons het ideale moment voor de opening geweest. Bezoekers kochten tickets aan onze balie en twee derde wilde ook graag het nieuwe museum bezoeken. We moesten hen steeds nee verkopen.”

“Het zit een beetje tegen” Cees Liefting, Wethouder