Museum Cultuurforum Aardenburg opgenomen in het Museumregister Nederland
Het Aardenburgse museum is sinds 11 oktober opgenomen in het Museumregister Nederland. Daarmee is het museum nu officieel gecertificeerd. De certificering is een bekroning voor het harde werk van de bestuursleden. Sinds 2021 hebben zij de benodigde beleidsplannen, procedures en werkwijzen samengesteld.

Museumaudit
Na het samenstellen van de benodigde documenten en het toepassen daarvan volgt er een audit. In juli van dit jaar was het zo ver en kwam er een auditor van het Museumregister op bezoek om te beoordelen hoe er in de praktijk gewerkt wordt. Medewerkers en vrijwilligers hebben een belangrijke bijdrage geleverd in dit proces. Met de bevindingen brengt de auditor een advies uit dat vervolgens positief of negatief wordt beoordeeld door een speciaal aangestelde commissie.

Het Museumregister Nederland
Het Museumregister is een register van museale instellingen die aantoonbaar voldoen aan criteria voor een kwalitatief hoogwaardige invulling van de functies van een museum. Deze criteria zijn samengevat in de Museumnorm.

Het doel van museumregistratie
Het beheer van het Museumregister wordt uitgevoerd door de onafhankelijke stichting Museumregister Nederland. Het doel van museumregistratie is het zichtbaar maken, bewaken en verbeteren van de kwaliteit van de Nederlandse musea ten behoeve van het verantwoord beheer van het museale erfgoed in Nederland. Er wordt tijdens het proces geen onderscheid gemaakt tussen streekmusea, themamusea of rijksmusea.

De uitslag en gevolgen daarvan
Deze landelijke erkenning is dan ook een belangrijke stap voor het verder professionaliseren van ons museum. De erkenning maakt het bijvoorbeeld mogelijk om museale samenwerkingen aan te gaan in binnen- en buitenland. Denk hierbij aan het uitwisselen van collectiestukken waar speciale kennis voor in huis moet zijn, of het in aanmerking komen voor bepaalde subsidies. Ook kunnen wij nu vanaf januari 2024 officieel de Museumkaart voeren.