𝗢𝗻𝗱𝗲𝗿𝘇𝗼𝗲𝗸 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗹𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝗲 | Geoloog Roland Dreesen doet onderzoek naar de steensoort van het Herculesbeeldje uit de collectie van museum Cultuurforum Aardenburg
 
Volgens professor Wim de Clercq van Universiteit Gent zijn er in de wijde omtrek van Aardenburg maar weinig beeldjes gevonden. Het fragment van het Herculesbeeldje dat bij ons in het museum te zien is, is dan ook uniek.
 
Omdat er maar weinig van dit soort beeldjes gevonden zijn, is er ook maar weinig over bekend. Het is dan ook de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Op initiatief van Professor Wim de Clercq heeft geoloog Roland Dreesen de steensoort van het beeldje voor ons gedetermineerd.
 
Volgens Roland is ‘de steen waaruit het Herculesbeeldje gemaakt is hoogstwaarschijnlijk Nivelsteiner zandsteen (determinatie is macroscopisch gebeurd met behulp van een handlens). Dit is hetzelfde materiaal waaruit heel wat Romeinse objecten zoals mijlpalen, zuilen, kapitelen, sarcofagen, beelden e.d. zijn gemaakt. Zijn originele kleur is asgrijs tot spierwit en de steen zelf bestaat quasi volledig uit kwartszand (vandaar de lichte kleur). Hij is poreus door een onvolledige cementatie en is hierdoor ook gemakkelijk bewerkbaar. De huidige donkere cementgrijze kleur is allicht te wijten aan oppervlakkige vervuiling door opname van vervuilende partikels uit de lucht en/of de bodem. We vinden dit materiaal vooral rond Heerlen, Maastricht en Aken terug maar het werd ook gebruikt voor de vervaardiging van verschillende Nehalennia-altaren die in Colijnsplaat werden opgevist (zie: De Clercq & Dreesen, publicatie in druk). Een ander mogelijk herkomstgebied is gelegen in de buurt van Liedberg, niet ver gelegen van Neuss aan de Rijn.‘.
 
Meer updates over de bijzonderheden van het Herculesbeeldje worden later dit jaar gedeeld, dus blijf ons volgen voor het laatste nieuws.