Skelet Brammetje steekt zonder problemen de straat over

Een bericht van Omroep Zeeland

Brammetje, de oudste inwoner van Aardenburg, is eindelijk verhuisd. In een half uur tijd bracht het verhuisbedrijf het skelet uit de vierde eeuw woensdagochtend over naar de andere kant van de straat. Een verhuizing van niks en toch is museumbestuurder Wim Westphaal uit Aardenburg weken met de voorbereiding bezig geweest.

Skelet Brammetje verhuist naar zijn nieuwe locatie

Brammetje ligt namelijk in een kist met 1.200 kilo aarde. Precies in de kenmerkende hurkhouding, zoals hij werd aangetroffen in 1967 bij opgravingen in het stadje. De toenmalige provinciaal archeoloog Trimpe Burger heeft ervoor gezorgd dat de botresten, inclusief de grond waarop hij is gevonden, in het toenmalige gemeentelijk archeologisch museum terecht kwamen. Schoolkinderen gaven hem later de naam Brammetje. En zo gaat de vermoedelijk Germaanse krijger al jaren door het leven. Het kon niet anders dan dat Brammetje ook in het nieuwe museum van Aardenburg – dat in de plaats komt van het sinds oktober gesloten archeologisch museum – weer een eigen plek krijgt. Penningmeester en secretaris Westphaal en voorzitter Steve Martin hadden daarvoor een speciale constructie gemaakt met tientallen wielen om hem helemaal recht te kunnen vervoeren. Want ook al hoefde hij maar een afstand van honderd meter af te leggen, het kwetsbare skelet mocht absoluut niet verschuiven.

Met open armen ontvangen

En dat lukte wonderwel in een half uur tijd, terwijl er eigenlijk de hele ochtend voor was uitgetrokken. Met hulp van verhuizers reden ze Brammetje het nieuwe museum in wording binnen. Daar werd hij met open armen ontvangen door museumdirecteur Bertine Oosthoek. Brammetje krijgt een prominente plaats in de Romeinse zaal. Toch komt hij niet open en bloot te liggen, zoals in het oude museum. Westphaal weet uit ervaring dat kinderen het soms een beetje eng vinden om hem te bekijken. Daarom bouwen ze een wandje om hem heen, met kijkvensters. “Wil je niet kijken, dan hoef je niet te kijken.”
In het museum aan de Sint Bavostraat is deze week, na vele tegenslagen door corona en langere levertijden van materialen, eindelijk begonnen met de inrichting. De succesvolle verhuizing van het skelet was voor Westphaal en Oosthoek dan ook een mijlpaal. De verwachting is dat in april de deuren geopend worden.
Voor de inrichting van de bovenverdieping is nu nog niet voldoende geld. De hoop is dat de museummedewerkers deze etage met middeleeuwse zaal volgend jaar kunnen aanpakken. Op het wensenlijstje voor later staat ook een corridor naar de naastgelegen Sint Baafskerk. En stiekem, een beetje, heel voorzichtig hoopt museumdirecteur Bertine Oosthoek nog eens op de aankoop van het naastgelegen hoekpand. Daarmee zou het museum twee keer zo groot kunnen worden.

Wanneer leefde Brammetje?

Het onderzoek naar Brammetje loopt overigens nog steeds door. Onderzoekers van de Universiteit van Gent zijn nog altijd bezig om te bepalen wie hij was, wanneer hij precies leefde en wat zijn doodsoorzaak is geweest. Dat hij niet aan een besmettelijke ziekte is overleden en dat er niet al te lichtzinnig met hem is omgegaan, is wel duidelijk. De schedel vertoont een groot gat en hij heeft meerdere botbreuken. Hij is hoogstwaarschijnlijk met geweld om het leven gebracht.