In de omgeving

Ga er op uit!

Ons museum is het startpunt voor iedereen die de geschiedenis, het erfgoed, de cultuur en kunst van Aardenburg en West-Zeeuws-Vlaanderen wil ontdekken.

Vanuit Museum Aardenburg worden op afspraak stadsrondleidingen georganiseerd. Ook is het mogelijk een arrangement te boeken. Wat denk je van een potje midgetgolf of neem je liever deel aan een lokale wijn- of bierproeverij? Wij regelen het allemaal graag voor je.

Volg de Kikkerroute

Om een goed idee van het huidige Aardenburg te krijgen, raden wij je aan om de Kikkerroute te volgen. De naam van dit pad slaat op de bijnaam van de Aardenburgers. Toen ruim honderd jaar terug de leden van de fanfare zich in een nieuw groen uniform hadden gestoken, riepen de kijkers lachend: “Daar komen de kikkers”. Van spotnaam is het een geuzennaam geworden. De Aardenburgers zijn trots op hun kikker-imago. De fontein op het Kaaiplein is daar het levende bewijs van.

De wandeling gaat langs statige huizen en onderweg passeer je galeries en cadeauwinkeltjes. Het pad komt ook buiten de stad. Ongetwijfeld zal het je dan opvallen dat Aardenburg haar sfeer van weleer als “eiland in het groen” goed heeft weten te bewaren. Je loopt onder andere over de 17e eeuwse stadswallen, nog aangelegd in opdracht van Prins Maurits.

De St. Baafskerk

Op de Nederlandse monumentenlijst neemt de St. Baafskerk een toppositie in. Het is in ons land de enige kerk in Scheldegotiek. De monniken van de St. Baafsabdij uit Gent stichtten in 959 de St. Baafskerk in Aardenburg. De toenmalige kapel diende als uitgangspunt van de huidige kerk. Tijdens grondige restauratiewerkzaamheden na de Tweede Wereldoorlog kwamen sarcofagen met grafschilderingen uit de 14e en 15e eeuw te voorschijn. Elke avond om 20.00 uur luidt nog de Papklok. Vroeger betekende dat het sluiten van de stadspoorten.

Elke zaterdag voor Pasen klinkt in de eeuwenoude St. Baafskerk de Matthäuspassion van Johann Sebastian Bach. In deze sfeervolle omgeving komen de klanken nog beter tot hun recht.

Tijdens de zomermaanden kun je in kerk terecht voor rondleidingen.

Kijk voor meer inspiratie op de website van Bezoek West-Zeeuws-Vlaanderen