Peter Verdurmen blikt terug in fotoboek ‘Omzien’
Vrijdag 10 november aanstaande verschijnt ‘Omzien’, een boek waarin fotograaf Peter Verdurmen uit IJzendijke terugblikt op zijn fotocarrière, die reeds meer dan 45 jaar omspant. Het fotoboek is een uitgave van de Heemkundige Kring West Zeeuws-Vlaanderen.

Peter Verdurmen kiest onderwerpen die hem na aan het hart liggen: boeren, vissers, de Schelde, het dorpsleven en landschappen. In de beginjaren fotografeerde hij puur in zwart-wit, later kwam er ook kleur in zijn werk.

Het toeval kan je toekomst doen kantelen, vertelt de fotograaf, die opgroeide in West Zeeuws-Vlaanderen. Een stage in het buurthuis in Hoek, hij volgde een opleiding voor buurtwerker aan de Sociale Academie in Rotterdam, zette hem op een ander spoor. “Ze hadden een fotoclub met een donkere kamer. De zwart-wit foto’s kwamen langzaam op in het bad. Dat wilde ik ook leren. Ik heb me toen ingeschreven voor de Fotovakschool.”

Al snel ontdekte hij ‘zijn’ onderwerp: werelden die in snel tempo veranderen. Niet in het verre buitenland maar om de hoek.

De laatste buitenmensen die stug bleven vasthouden aan oude gewoonten, boeren, vissers, een dorp waar de ene na de andere voorziening verdween. Het resulteerde in exposities en boeken met als titels ‘Buitenmensen’, ‘Scheldegezichten’, ‘Vissermans’, ‘Hoofdplaat Stil zeker?’ en ‘Covid 23’. ‘Omzien’, een hardcover, bevat een selectie uit het werk dat de fotograaf in eigen streek maakte.

Fototentoonstelling in Museum Cultuurforum Aardenburg
In museum Cultuurforum Aardenburg exposeert Peter Verdurmen vanaf zaterdag 11 november een bescheiden selectie uit ‘Omzien’. De fototentoonstelling loopt tot eind december en is gratis te bezoeken. Het fotoboek ‘Omzien’ is in het museum verkrijgbaar en de verkoopprijs bedraagt 19,50 euro. In de winterperiode is het museum geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur.

Foto: De cover van het boek ‘Omzien’.